The Memorial Wall a Social Monument

The Memorial Wall, A Social Monument
Wat gebeurt er met fotoboeken die zijn gevonden na een Tsunami, of herinneringen in de vorm van foto′s die zijn weg gewaaid na een orkaan… Van hieruit ontstond mijn The Memorial wall, a Socual Monument. Een zwervend monument voor verloren, vergeten en tijdelijke archieven, verzamelingen en herinneringen. In dit online monument word dit alles gevangen en vastgehouden en dus niet vergeten. En iedere keer als er iets gebeurd in de wereld kan er ook iets aan toegevoegd worden. Deze gebeurtenissen, vastgelegd d.m.v. beeldmateriaal, vormen uiteindelijk zelf hun eigen monument.

Bij het zoeken naar verzamelingen vond ik ook veel Facebookpagina′s die waren aangemaakt als memoriam maar ook een pagina die werd gebruikt om verloren foto′s te herenigen met hun eigenaren. Deze pagina′s vormen qua inhoud al een uniek en levend monument hoewel de template van Facebook en de eenzijdige vorm van expressie [like] tegelijk ook voor pijnlijke beperkingen zorgen. Dit ben ik als mijn template gaan gebruiken.
Het feit dat deze pagina′s vaak verwijzen naar verschrikkelijke gebeurtenissen, maakt het interessant dat mensen dat uploaden naar een blauw grid met advertenties en likes, met de bedoeling om niet te te worden vergeten. Dit is mooi en bereikt een groot publiek maar het verdiend niet de omgeving en tijdelijkheid van Facebook net zo min als de mentaliteit om maar van alles te ′liken′.

In The Memorial Wall, worden deze Facebook pagina′s opgenomen, vanuit de Facebook omgeving vertaald naar een fysieke interactieve installatie waar je door archieven heen kan ′browsen′, maar met behoud van de elementen [comments, likes, template] waardoor je wel ziet waar het vandaan komt, hoe ′mooi′ de foto′s kunnen zijn maar ook wat de beperkingen zijn.